”Matkaluotto” pitää talouden tasapainossa lomamatkalla ja kotiinpaluun jälkeen

Kesä piti tänä vuonna pintansa yllättävän pitkään: elokuu oli mukavan lämmin, ja vielä syyskuun puolivälin tienoillakin käväistiin aidoissa hellelukemissa.

Kuten aina ennenkin, myös tänä vuonna kesälomilta palattiin arkeen, ainakin teoriassa hyvin levänneinä ja akut ladattuina. Vaikka työtahti oli alusta alkaen hektinen ja sähköpostissa vino pino viestejä odotti reagointia, kerätty aurinkolataus ja loppukesän pitkät, valoisat päivät antoivat energiaa ja auttoivat jaksamaan.

Mutta, kuten aina ennenkin, pohjolan todellisuus alkoi taas vähitellen peittää Suomea ja suomalaisia pimeään harsoonsa. Syyspäiväntasaus tuli ja meni, ja jokainen päivä on nyt minuuttikaupalla edellistä lyhyempi.

Nyt jo maamme eteläosissakin saattaa vuoteesta herätessään huomata, että aurinko piilottelee yhä horisontin takana. Sää muuttuu ensin syksyisen sateiseksi, sitten ilmojen yhä kylmetessä loskaiseksi ja lopulta (hyvässä lykyssä) lumivalkeaksi. Kaamos saapuu, ja ennen kuin huomaammekaan, pimeää on myös iltapäivällä kun työpäivä päättyy…

 
Lainan turvin loman ylitse ja seuraavaan palkkapäivään

Vaikka kesälomasta riittää teoriassa yhä virtaa, moni alkaa syksyn edetessä jo suunnata katseensa seuraavaan lomaan: on päästävä pakoon pimeyttä ja loskaa, mieluiten jonnekin, missä aurinko paistaa ja ulkona tarkenee t-paidassa ja sortseissa.

Lomakohteesta riippuen lennot ja hotellit saattavat tulla yllättävän kalliiksi – äkkilähdön kanssa saattaa ehkä lykästää, mutta kylmä fakta on, ettet varmasti ole ainoa ihminen, joka parhaillaan suunnittelee jo seuraavaa lomamatkaansa. Pahimmassa tapauksessa matkajärjestelyihin hupenee kaikki tilille kertynyt pelivara. Silti rahaa tarvitaan muihinkin menoihin.

Tässä vaiheessa saattaa olla paikallaan pieni ”lomalaina”, jonka turvin rahat riittävät pieneen hemmotteluun lomakohteessa, tuliaisia ja matkamuistoja unohtamatta. Matkalaina takaa lisäksi sen, että rahat pitävät nälän loitolla myös kotiinpaluun jälkeen seuraavaan palkkapäivään saakka.

Periaatteessa ketään ei kannata rohkaista elämään yli varojensa ottamalla lainaa, mutta matkalaina voi olla jopa perusteltu, sillä sitä voidaan ajatella myös eräänlaisena investointina omaan hyvinvointiin: lomamatkan jälkeen voin paremmin, olen energisempi ja jaksan taas keskittyä työhöni uudenlaisella tarmolla.

Lisäksi lomalainan takaisinmaksu käy parhaassa tapauksessa reissun jälkeen kivuttomasti: kun takana on rentouttava loma, voi hyvillä mielin pitää hetken matalaa profiilia, elää säästeliäästi ja nauttia pimeistä illoista sisällä kotona. Kirjastosta lainatun kirjan lukeminen tai tv-sarjojen katselu on edullista: rahaa säästyy ja matkalaina tulee maksetuksi takaisin ajallaan.