May 4, 2016

Kuinka paljon suomalaiset tietävät talousasioista

Kuinka paljon suomalaiset tietävät talousasioista, riittääkö pelkkä laskujen maksaminen ajallaan? Mitä kaikkea pitäisi tietää? Kannattaako lainat ja vakuutukset kilpailuttaa? Ota selvää perusasioista ja termeistä, jolloin sinun on helpompi toimia talousasioiden maailmassa. Talousasioita on hyvä ymmärtää edes jollain tasolla ja pienellä vaivannäöllä ymmärrät asioita paremmin ja osaat toimia vähintään oikeaan suuntaan omassa taloudenpidossasi.Tänä epävakaana taloudellisen taantuman aikana moni on alkanut miettiä omia talousasioitaan tarkemmin ja tietysti syytä onkin. Talouselämän syy-yhteydet eivät aina ole itsestään selviä kytköksiä asian a ja asian b välillä, sillä asia c voi vaikuttaa huomaamatta, mutta oleellisesti a:n ja b:n suhteeseen. Tiedon hankkiminen netistä on helppoa tiettyyn rajaan asti ja jo silläkin tiedolla saa yleissivistystään paremmaksi talousasioiden suhteen. Netistä tietoa etsivän tulee tietysti olla varovainen lähteidensä suhteen ja käyttää vain luotettavia lähteitä.Lähdekritiikki on oleellista ja sillä on selkeä ero, puhuuko joku omia mielipiteitään tai näkemyksiään blogissaan vai onko tieto oikeaa ja oleellista faktaa tietystä asiasta. Aina kannattaa pitää mielessä se, että mikäli on kysyttävää jotain asiasta, niin pankkien, vakuutusyhtiöiden tai vastaavan instanssin asiakaspalvelijat ovat töissä juuri sitä varten, että he kertovat ja selventävät sinulle heidän palvelujaan koskevia seikkoja.

Mitä talousasioista pitäisi tietää?

Laskuthan me jokainen maksamme enemmän tai vähemmän ajallaan ja mietimme sitä, kuinka laskujen maksun jälkeen saamme rahamme riittämään seuraavaan palkkapäivään asti. Laskujen maksulle ja rahan riittävyydelle ei voi mitään, mutta voit suunnitella rahankäyttöäsi enemmän tai vähemmän tarkalla tasolla eli budjetoida. Kuka tietää, mitä "inflaatio" tarkoittaa?Voit kuitenkin jollain tavoin vaikuttaa kuukausittaisiin menoihisi esimerkiksi kilpailuttamalla asuntolainasi eri pankkien välillä. Tällöin sinun tulee tuntea muun muassa termit "euribor" ja "korkomarginaali" ja mitä merkitystä niillä on lainasi suuruuteen. Myöskin vakuutuksista kannattaa pyytää tarjouksia ja keskustella heidän kanssaan vakuutusten sisällöstä. Etenkin vakuutusehdot kannattaa käydä läpi kunnolla.Listaa hyvä tietää -asioista voisi jatkaa loputtomiin, mutta jokaisen meistä on syytä edes vähän paneutua asioihin, joiden avulla voimme vähentää kuukausittaista rahavirtaamme ja saada hitusen ylimääräistä käyttörahaa.

Kuinka paljon suomalaiset sitten tietävätkään talousasioista?

Tutkimusten mukaan suomalaiset tietävät talousasioista keskimääräistä paremmin muiden maiden kansalaisiin verrattuna. Suomalaiset maksavat laskunsa velvollisuudentuntoisemmin ja seuraavat omaa talouskäyttäytymistään paremmin kuin monen muun maan asukkaat.Hämmästyttävää kyllä, suomalaisten miesten ja naisten välinen ero talousasioiden tuntemuksessa oli suuri. Miehistä 19 prosentilla oli puutteita taloustuntemuksessaan kun naisilla luku oli 36%. Naisilla oli kuitenkin vähemmän ongelmia talouskäyttäytymisessään.(Lähde: Helsingin Sanomat 30.10.2014: http://www.hs.fi/talous/a1414636298480)

Yhteenveto

Talousasioissa kannattaa olla skarppina, sillä voit säästää pitkän pennin jo lyhyelläkin aikavälillä. Lainoja ja vakuutuksia ei tietenkään kannata vaihdella paikasta toiseen joka vuosi, sillä siitä koituvat maksut kumoavat kaikki aiemmin saadut säästöt. Perusasiat ja -termit kannattaa kuitenkin selvittää itselleen, silloin on helpompi toimia talouden termirikkaassa maailmassa.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora