March 8, 2021

Mitä omaehtoinen luottokielto tarkoittaa?

Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa sitä, että henkilö asettaa itselleen kiellon, joka estää esimerkiksi lainojen tai osamaksusopimusten ottamisen omalle nimelleen. Luottokiellon voi asettaa Asiakastiedon ja Bisnoden kautta, ja se estää kaiken lainan ja luoton myöntämisen niiden tahojen toimesta, jotka käyttävät kyseistä luottotietorekisteriä.

Milloin omaehtoisesta luottokiellosta on hyötyä?

Yleisimmin omaehtoinen luottokielto otetaan jos on vaarana, että omat henkilötiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jollain muulla on pääsy henkilö- ja pankkitietoihisi, ja hän saattaa käyttää niitä lainojen ja luottojen ottamiseen tai esimerkiksi laskulla ostamiseen. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi jos luottokorttisi on varastettu, tai tietosi ovat joutuneet tietomurron kohteeksi. Tällaisessa tilanteessa omaehtoinen luottokielto suojaa sinua, eikä rikollinen pääse ottamaan lainaa nimiisi.

Toinen tilanne, jossa omaehtoisesta luottokiellosta on hyötyä, on jos olet huolissasi omasta lainanotostasi ja koet, että et ole välttämättä itse täydessä hallinnassa raha-asioidesi suhteen. Omaehtoisella luottokiellolla voit varmistaa, että ns. heikolla hetkellä et ota uutta lainaa hetken mielijohteesta.

 

Kauanko omaehtoinen luottokielto on voimassa?

Omaehtoisen luottokiellon vakiokesto on kaksi vuotta, mutta tarvittaessa sen voi poistaa jo aikaisemmin. Useimmiten ennenaikaista poistoa suositellaan vain jos ottaja on täysin varma siitä, että syyt luottokiellon alkuperäiseen hakemiseen on nyt ratkaistu. Luottokiellon poistaminen tilanteessa, jossa omat henkilötiedot ovat yhä väärissä käsissä tai jossa oma taloudellinen käyttäytyminen on epävakaata, voi kiellon poistaminen pahentaa tilannetta. Luottokiellon poistamisessa suositellaankin tästä syystä erityistä huolellisuutta.

Paljonko omaehtoinen luottokielto maksaa?

Luottokiellon omaehtoinen asettaminen maksaa noin 20 euroa kertamaksuna. Luottokiellon poistaminen ei maksa mitään. Lisäksi on mahdollista ottaa luottokielto Bisnoden ylläpitämään luotonantajarekisteriin pienestä lisämaksusta. Tämätehostaa luottokiellon tehoa, sillä suurinosa luotonantajista käyttää joko Asiakastiedon tai Bisnoden ylläpitämää luottotietorekisteriä.

 

Voiko lainaa saada vaikka on luottokielto?

Omaehtoisen luottokiellon kanssa voi hakea lainaa esimerkiksi asuntoa, autoa tai remonttia varten, eikä omaehtoinen luottokielto ole aina este lainan saamiselle. Tällaisessa tapauksessa täytyy pyytää todistus luottokiellon omaehtoisuudesta, jonka toimittaa lainanmyöntäjälle. Tällaisen todistuksen voi pyytää maksutta lähetettäväksi omaan sähköpostiin. Todistus tarvitaan sen takia, että lainanmyöntäjä voi vahvistaa luottokiellon johtuvan henkilönomasta toiveesta, eikä esimerkiksi maksuhäiriöstä.

 

Miten omaehtoinen luottokielto asetetaan voimaan?

Omaehtoisen luottokiellon voimaan asettaminen on yksinkertainen prosessi. Luottokielto haetaan kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla Asiakastiedon sivuille ja täyttämällä kaavakkeen. Luottokiellon asettamisen kulu, joka on noin 20 euroa, voidaan maksaa joko verkkopankissa kiellon asettamishetkellä tai sitten Asiakastieto voi lähettää laskun perässä. Myös Bisnoden rekisteriin voi asettaa luottokiellon tällä samalla tavalla. Luottokiellon asettaminen ei siis ole pitkä, eikä monimutkainen prosessi.

 

Kuka voi ottaa omaehtoisen luottokiellon?

Kuka tahansa voi ottaa omaehtoisen luottokiellon. Hakeminen on hyvinyksinkertaista ja voimaan asetettu kielto suojaa hakijaa maksusitoumustentekemiseltä ja henkilötietojen väärinkäytöksiltä.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora