Pääsiäinen on yksi monista hienoista asioista, jotka kevät tuo vuosittain tullessaan.
Päivät ovat pitkän talven jälkeen alkaneet reippaasti pidentyä, ja aurinkokin näyttäytyy jo paljon useammin kuin taakse jääneinä harmaina kuukausina. Luonto alkaa vähitellen kukoistaa, ja ilmassa on muutenkin uutta energiaa. Aikuiset ja lapset jaksavat taas paremmin töissä tai koulun penkillä.Pääsiäinen tarkoittaa tietenkin myös pääsiäislomaa, pitkää viikonloppua, jolloin moni laittaa lomavaihteen silmään ja lähtee matkalle, jotkut lähelle, toiset jonnekin hieman kauemmas. Pääsiäisloma voi olla rentouttavaa aikaa myös kotosalla, kun laatuaikaa voi viettää perheen kesken tai ystävien seurassa.
Pääsiäinen kestää neljän päivän ajan ja alkaa pitkäperjantaista. Seuraavaksi tulevat lankalauantai, pääsiäissunnuntai sekä maanantaina vielä toinen pääsiäispäivä, joka pitkäperjantain tavoin on Suomessa pyhäpäivä. Moni käyttää tilaisuuden hyväkseen ja ottaa ylimääräisen vapaapäivän tai useampia, jotta pääsiäisloma olisi vielä vähän pidempi.Lisäksi pääsiäistä edeltävänä sunnuntaina vietetään monien rakastamaa palmusunnuntaita. Silloin ulkona voi nähdä koko joukon polvenkorkuisia virpojia ja pääsiäisnoitia. Kauppojen hyllyiltä taas löytää pääsiäismunia, tipuja, rairuohoa sekä laajan valikoiman perinteisiä pääsiäisherkkuja: harva hennoo jättää mämmiä ja pashaa ostamatta.
Mistä pääsiäinen on saanut alkunsa?
Jos olet joskus istunut uskonnon tunnilla, muistat varmasti, että pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka tarkoitus on juhlia Jeesuksen ylösnousemusta. Raamatun mukaan Jeesus ristiinnaulittiin pitkäperjantaina, minkä jälkeen hän nousi kolmantena päivänä kuolleista. Pääsiäinen on kristinuskossa vuoden tärkein ja myös vanhin juhla.Ennen kristillistä juhlaa pääsiäistä on kuitenkin juhlittu myös pakanallisissa kulttuureissa kevään juhlana. Kuten jo sanottua, keväällä valo ottaa pimeydestä yliotteen ja luonto herää uudelleen henkiin.Tästä syystä pääsiäiseen yhdistetään niin vahvasti pajunkissat, hiirenkorvalla olevat koivunoksat, narsissit, rairuoho ja monet muut takuuvarmat kevään merkit. Lisäksi munia ja pupuja on aina pidetty hedelmällisyyden ja syntymisen vertauskuvina, ja siksi ne ovat kevään juhlassa niin vahvasti läsnä.
Milloin pääsiäistä vietetään?
Pääsiäisen ajankohta vaihtelee välillä suurestikin, sillä sitä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta onneksi muut huolehtivat ajankohdan laskemisesta puolestamme. Käytännössä pääsiäinen ajoittuu useimmiten huhtikuulle.Vuonna 2020 pitkäperjantain ja toisen pääsiäispäivän välistä pääsiäislomaa vietetään 10.–13. huhtikuuta.