May 24, 2019

Miksi kaikki hajoaa nykyään niin helposti – vai hajoaako?

Tuntuuko siltä, että mikään ei enää kestä kuten vanhoina hyvinä aikoina? Älypuhelinten akku tyhjenee tunnissa tai parissa ja panssarilasi murtuu pienestä hipaisusta, pesukoneen joutuu vaihtamaan sopivasti heti takuuajan umpeuduttua.. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.Ovatko kulutushyödykkeet nykyään huonompilaatuisia kuin ennen, vai emmekö vain osaa tai viitsi enää pitää niistä huolta, koska uuden hankkiminen on tehty niin helpoksi?Aiheesta lisää hetken kuluttua (alta löytyvässä tekstissä).

Hajoamisen helppouden harha

Monilla ihmisillä on mielikuva siitä, että tavarat hajoavat nykyään paljon helpommin kuin vaikkapa 20-30 vuotta sitten. Jos riittävän moni kokee ja uskoo asian olevan näin, niin silloinhan sen täytyy olla totta, eikö niin?Yhden salaliittoteorian mukaan yritysten on kannattavampaa valmistaa helpommin hajoavia hyödykkeitä, koska ihmiset kuitenkin ostavat uuden tilalle. Erään suuren puhelinvalmistajan väitetään lisäävän puhelimiinsa ohjelmistoja, jotka heikentävät akunkestoa noin vuoden käytön jälkeen. Alan suurimmat toimijat julkaisevat uuden lippulaivamallinsa noin vuoden välein, joten ehkä kyse ei ole pelkästä sattumasta.Erilaisia ”merkkikorjaamoja” on nykyään useilla toimialoilla juuri siitä syystä, että laitteet tuntuvat hajoavan ja tarvitsevan toistuvaa huoltoa.Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että nykyajan laitteet ovat huomattavasti aiempaa monimutkaisempia. Siinä missä isoisältä peritty taskunauris pystyi näyttämään kutakuinkin oikeaa aikaa analogisilla viisareilla, pystyy nykyajan älykelloilla vahtimaan omaa energiankulutustaan, katsomaan videoita ja tekemään henkilökohtaisia treeniohjelmia kaiken muun ihmeellisen ohessa.Mielikuva saattaa syntyä myös siitä yksinkertaisesta syystä, että esimerkiksi puhelimia käytetään nykyään paljon muuhunkin kuin vain soitteluun. Mitä enemmän jotakin asiaa käyttää, sitä enemmän se kuluu ja sitä todennäköisempää on, että jossakin vaiheessa sattuu vahinko.

Voinko tehdä asialle jotakin?

Et ehkä voi suoranaisesti estää laitteen hajoamista sen saavuttaessa elinkaarensa loppupisteen, mutta voit kuitenkin varautua asiaan parillakin tavalla.1) käytä vähemmänTämän huippuvinkin hyödyt ovat kiistattomat. Mitä vähemmän kulutat, sitä vähemmän kuormitat ympäristöä. Ehkäpä merenpinta ei nousekaan kymmentä metriä seuraavien sadan vuoden aikana, jos jätät sen uusimman omenapuhelimen ostamatta. Säästät myös sähkölaskuissa, jos et pidä kotiteatterijärjestelmääsi päällä 24/7. Terveyshyötyjäkin sillä sanotaan olevan, esimerkiksi älypuhelinten tuijottaminen ennen nukkumaanmenoa saattaa nostaa vireystasoa pitkäksi aikaa.2) Hanki vakuutusVakuuttaminen ei estä hajoamista, mutta se saattaa alentaa uuden hankkimisen tai vanhan korjauttamisen kustannuksia. Toki vakuutuksistakin pitää maksaa jonkin verran, mutta jos hyödykkeen arvo on suuri, ei vakuutusmaksun suhteellinen osuus nouse kovin korkeaksi.3) Pidä parempaa huoltaTämä pro-tason vinkki ei yllättäne ketään. Kotelon hankkiminen tai näytönsuojan asentaminen pidentää puhelimesi elinikää merkittävästi. Näppäimistöäkään ei tarvitse hakata, vaikka keskustelupalstalla onkin joku jääräpää, joka ei millään tunnu ymmärtävän ajatustesi jaloutta.

Korjaisinko itse vai ostanko uuden?

Nykytekniikkaa on melko vaikea korjata itse, ellei kyseessä ole jokin todella pieni ongelma. Sähkölaitteiden korjaamista ei edes suositella, koska hengenvaaran aiheutumisen mahdollisuus on kohtalaisen suuri.Jos et ole tekniikkavelho, kannattaa laitteen huolto jättää suosiolla ammattilaisille. Uuden ostaminen saattaa tulla kyseeseen siinä tapauksessa, että korjaamisesta aiheutuvat kustannukset tai odotusajalliset haitat ovat kohtuuttomia suhteessa uuden tuotteen hintaan ja välittömään saatavuuteen.Sanomattakin lienee selvää, että takuuaika ja -ehdot kannattaa lukea tarkkaan jo ostotapahtuman yhteydessä. Ehkäpä saat uuden tilalle pelkästään sillä, että kiikutat vanhan takaisin liikkeeseen.

Vakuutukset

Vakuutuksia on saatavilla lähes kaikkeen, mukaan lukien kulutushyödykkeet. Jotkut liikkeet saattavat jopa tarjota omia vakuutuksiaan kaupan kylkiäisinä valmistajan tuotetakuun lisäksi. Suomessa suurimpia toimijoita ovat mm.

  • If
  • Pohjola
  • Fennia
  • Tapiola
  • Lähivakuutus

Mikäli vakuutuksille on tarvetta, kannattaa hintavaihtoehtoihin tutustua rauhassa. Vakuutusten laajuudessa ja maksuissa saattaa olla kohtalaisen merkittäviäkin eroja.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora