March 22, 2016

Lyhytaikaisten lainojen aikakausi

Lyhytaikaiset lainat ovat tulleet jäädäkseen. Pelisäännöt ovat selkiytyneet eikä alalla vallitse enää viidakon laki ja markkinoiden luotettavuus kuluttajan kannalta katsottuna on parantunut merkittävästi. Villit ja epämääräiset toimijat ovat poistuneet markkinoilta lisäten kuluttajien luottamusta lyhytaikaisia lainoja sekä niiden tarjoajia kohtaan. Tällä hetkellä lyhytaikainen laina on turvallinen ottaa ja saat lainaa heti pieneen tai vähän isompaankin tarpeeseen.

Alkuajat

Suomen ensimmäinen lyhytaikainen laina myönnettiin vuonna 2005. Silloin – kuten nykyäänkin – lainan sai nopeasti ja helposti. Lainasummat olivat pieniä, yleensä 100-200 euroa ja niitä ihmiset ottivat vähän turhankin vastuuttomasti kun huomasivat tilisaldonsa pienenevän liikaa kesken ravintolaillan. Laina-aika oli useimmiten 14-30 vuorokautta. Alkuun näiden lainojen tarjoajia oli vain muutama, mutta parissa vuodessa niiden määrä lisääntyi huimasti noin 50 tarjoajaan.Valitettavasti monen tarjoajan moraali oli hyvin venyvä eikä lainsäädäntö ollut vielä kehittynyt kuluttajaa kunnolla suojaavalle tasolle. Lainsäädäntö kehittyi koko ajan vähän jälkijättöisesti, mutta ensimmäisiä oikeasti kuluttajaa suojaavia säädäntöjä oli se, että lainojen myöntämiselle tuli rajat kellonaikojen mukaan eikä lainaa saanutkaan enää kesken ravintolaillan.

Kehitys

Ensi alkuun lyhytaikaisen lainan sai tekstiviestillä. Jossain vaiheessa tilanne muuttui, eikä lainaa enää saanut ilman lainan ottajan tunnistautumista. Näin kavereiden nimiin otetut lainat jäivät pois. Kuluttajasuojan lisääntyessä myös kuluttajilta vaaditut asiat tulivat tiukemmiksi eikä lainaa saanutkaan enää ihan kuka vaan.Vuoden 2013 lakimuutos vaikutti suuresti lyhytaikaisten lainojen tarjoajiin. Lainoille tuli korkokatto, jonka myötä moni tarjoaja lopetti toimintansa ja pakotti jäljelle jäävät miettimään liiketoimintamalliaan tarkemmin, jotta siitä saataisiin kannattava. Tällöin mukaan tuli kulutusluotto, jonka takaisinmaksu aika on pidempi ja kuluttajille myönnetyt lainasummat isompia. Kuluttajille tuli ilmoittaa tarkemmin lainaehtoihin liittyviä asioita ja ennen kaikkea selkeämmin.

Nykyhetki

Lyhytaikaisten lainojen tarjoajia alettiin kohdella kuin pankkeja ja nykyään niiden viranomaisille ilmoittamat tiedot ovatkin jo melkein samaa vaatimustasoa kuin pankeilla. Lyhytaikaiset lainat sekä kulutusluotot ovat arkipäivää muutenkin kuin pankkien tarjoamina ja niiden saatavuus on helppoa ilman asiointia pankin tiskillä.Keskimääräinen lainasumma nykypäivänä on noin 300-400 euroa ja vuositasolla lyhytaikaisia lainoja ja kulutusluottoja otetaankin jo monen sadan miljoonan edestä. Lainan takaisinmaksulla ei ole enää tiukkaa 30 vrk määräaikaa, vaan takaisinmaksu tapahtuu kuukausittain tietyn euromäärän tai prosenttiosuuden mukaan. Voidaankin todeta, että lyhytaikaiset lainat sekä kulutusluotot ovat tulleet jäädäkseen ja muuttuneet osaksi suomalaista arkipäivää.Vivus.fiMe tarjoamme, mitä lupaamme. Nettisivumme ei prameile ilotulituksin tai tanssivin tytöin, me kerromme asiat kuten ne ovat ja ennen kaikkea selkeästi normaalilla suomen kielellä. Lainaehtomme ovat selkeät eikä sinun tarvitse arvailla ollenkaan mitä mikäkin lause tarkoittaa. Sivullamme on myös lainalaskuri, jonka avulla voit suunnitella haluamaasi lainaa ja näet, kuinka paljon se sinulle tulee maksamaan kokonaisuudessaan. Kun suunnittelet lainan hakemista, älä unohda meitä!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora