Olet palvellut työelämässä aivan riittävästi ja nyt aikasi on asettua aloillesi ja nauttia hyvin ansaituista eläkepäivistä. Eläketuloa ei voi verrata palkkatuloon, mutta ehkäpä olet saanut työhistoriasi varrella säästettyä vähän sukanvarteenkin. Nyt on aika suunnitella sitä, miten vietät aikaasi kun aamulla ei tarvitsekaan herätä ennen kukonlaulua ja lähteä töihin. Samalla sinun täytyy miettiä sitä, kuinka eläkkeelle siirtyminen vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi.Lähtötilanteen kartoitusMieti asioita, joihin sinun täytyy käyttää rahaa. Ne kannattaa listata paperille kaikessa rauhassa ja maltilla, sillä tässä vaiheessa on hyvä huomioida kaikki kulut. Tee listaus ruutuvihkoon tai vaikkapa tietokoneella taulukkolaskentaohjelmaan. Kun listasi on valmis, ala miettiä minkä verran mihinkin kohtaan täytyy varata rahaa – vaatteet, ruoka, laskut, vapaa-aika ja niin edelleen. Taulukkolaskentaohjelma on siitä hyvä, että listauksen ja lukujen muokkaaminen on helppoa ja loppusumma muuttuu reaaliaikaisesti sitä mukaa, kun teet muutoksia. Yritä muistaa kaikki mahdolliset kulut ja nuku yön tai kahden yli, kiire ei ole. Älä unohda tehdä pientä kuluvarausta yllätysmenoille, esimerkiksi talosi lämminvesivaraaja saattaa hajota aivan yllättäen etkä saa vakuutuksesta mitään korvausta laitteen rikkoutumisesta. Tämän kuluerän voi huomioida joko vuositasolla könttäsummana tai sen voi jakaa joka kuukaudelle.Menojen listaamisen jälkeen mieti, mitä kaikkia tulonlähteitä sinulla on. Eläke tietysti, mutta onko jotain muuta? Säästöt? Lisätulot mahdollisesta osa-aikaisesta työstä? Yritä muistaa todellakin kaikki mahdollinen niin tuloista kuin menoistakin, muuten suunnittelu on ei ole niin tehokasta jatkon kannalta.
Taloudellinen suunnittelu
Nyt sinulla on kaikki tulot ja menot listattu, olet tehnyt henkilökohtaisen budjettisi. Nyt katso, kuinka kuukausittaiset tulot ja menot ovat tasapainossa ja jääkö jotain mahdollisesti säästöön. Mieti, miten voit muuttaa kuukausittaisten tulojen ja menojen suhdetta siten, että jokainen kuukausi olisi mahdollisimman tasoissa muiden kuukausien kanssa. On selvää, että vuodessa on joitain kuukausia, joille nyt vaan kertyy enemmän laskuja kuin toisille, joten kuukausien välillä on väkisinkin pientä vaihtelua. Se ei haittaa, pääasia on se, että olet huomioinut sen.
Toteutus
Elä sen mukaan, mitä olet suunnitellut ja yritä pitää poikkeamat mahdollisimman pieninä. Totta kai voit joutua säätämään budjettiasi, jotta se toteutuisi etkä välttämättä ole tullut huomioineeksi aivan kaikkea. Se ei haittaa, sillä olethan eläkkeellä myöskin seuraavan vuoden ja sitä seuraavan ja niin edelleen, joten kun saat budjettisi säädettyä kohdalleen, se palvelee sinua myös tulevina vuosina. Ole rehellinen menoissasi ja tuloissasi, muuten budjetoinnista ei ole mitään hyötyä.Entäpä jos…?Jos kuitenkin käy niin, että tarvitset lainaa nopeasti, niin me voimme auttaa. Me myönnämme lainaa heti myös alle 80-vuotiaille eläkeläisille. Tutustu lainaehtoihimme osoitteessa Vivus.fi ja hae lainaa. Me autamme sinut päiväsi piristykseksi vaikka pienelle matkalle.