September 4, 2019

Osta nyt, maksa myöhemmin – osamaksun lyhyt oppimäärä

Meistä jokainen on takuuvarmasti kuullut osamaksusta. Myös osamaksulla maksaminen lienee tuttua useimmille suomalaisista.Osamaksu tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että hankinta maksetaan osissa sen sijaan, että maksu hoidettaisiin kokonaisuudessaan ostohetkellä – eli osta nyt, maksa myöhemmin. Tarkkasilmäinen lukija huomaakin jo, että osamaksussa on itse asiassa kyse omanlaisestaan luotosta.

Osamaksu hyödyttää kaupan molempia osapuolia

Osamaksulla maksaminen on yleensä hyödyllinen ratkaisu niin myyjän kuin ostajan näkökulmasta. Syy tälle on yksinkertainen: parhaimmillaan osamaksu voi merkittävästi madaltaa kynnystä kaupan syntymiselle.Myyjän kannalta ”osta nyt, maksa myöhemmin” -järjestelyn tarjoaminen on järkevää etenkin silloin, kun yrityksen tuotteiden hinnat ovat verrattain korkeita. Hyviä esimerkkejä ovat huonekalut ja elektroniikka: laadukas sohva tai alan viimeisintä teknologiaa edustava tietokone voivat helposti maksaa toista tonnia – niin paljon, että hankinnan synnyttämä lovi tuntuu jo vähän parempituloisenkin lompakossa.

Madaltaako osamaksu ostokynnystä?

Osamaksu tekee ostopäätöksen tekemisestä yleensä huomattavasti helpompaa: ostohetken ei tarvitse kirpaista, kun maksaminen voidaan jakaa pienempiin kertaeriin vaikka 12 kuukauden ajanjaksolle. Myyjä tekee kaupat, ostaja taas saa haluamansa ilman että hänen täytyy ajautua kaurapuurokuurille taloutensa tasapainottamiseksi.Juuri tämä win-win-asetelma tekee osamaksusta niin suositun. Mainoslause ”osta nyt, maksa myöhemmin” on tehokas ja houkutteleva. Monet yritykset tarjoavatkin mahdollisuutta osamaksuun nimenomaan myynninedistämistarkoituksissa.

Osamaksun ehdot ja kulut yleensä kohtuullisia

Osamaksua voidaan pitää verrattain hyvämaineisena luoton muotona. Ihmisillä on tapana tehdä osamaksulla harkittuja ostoksia, joista hyvinä esimerkkeinä jo mainitut investoinnit kodin kalusteisiin tai uuteen tietokoneeseen.

Osamaksun etuna selkeät ehdot

Lisäksi osamaksun ehdoissa on harvemmin koira haudattuna: ehdot tapaavat olla selkeät, eivätkä osamaksuun liittyvät korot ja kulut yleensä päätä huimaa. Aina osamaksuun ei edes liity korkoa tai muita ylimääräisiä kuluja, kuten sopimusmaksua tai luoton kuukausimaksua.Luotolla kuin luotolla on kuitenkin melkein aina hintansa, ja siksi myös osamaksun ehtoihin tulee aina tutustua huolellisesti ennen ostopäätöksen tekemistä ja sopimuksen allekirjoittamista. Osamaksukin voi tulla kalliiksi, jos takaisinmaksuja ei suoriteta ajallaan. Tee hankintoja osamaksulla vain kun olet varma, että maksukykysi on riittävä nyt ja lähitulevaisuudessa.Esimerkkihankinta: uusi MacBook osamaksullaOtetaan tähän lopuksi yksi käytännön esimerkki osamaksulla tehtävästä hankinnasta. Google-haun tuloksista satunnaisesti valitsemamme verkkokauppa myy Applen kannettavaa tietokonetta hintaan 899,90 €. Myös osamaksulla maksaminen on mahdollista korkeintaan 24 kuukauden maksuajalla.Kun maksuajaksi valitaan 12 kuukautta, kuukausieräksi muodostuu pääoman, koron ja luoton kuukausimaksujen summana 85 €. MacBookin kokonaishinnaksi muodostuu lopulta 1 017,18 €. Toisin sanoen ostaja maksaa kannettavasta 117,28 € ylimääräistä vastineeksi siitä, että hän voi ostaa sen heti ja maksaa hankintansa osissa 12 kuukauden aikataululla.Onko osamaksu kannattava ratkaisu vai ei? Siitä päättää ostaja.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora