February 22, 2019

Onko laskettelu kallista lystiä?

Laskettelureissu on paljon muutakin kuin vain majapaikan löytäminen ja sinne asti pääseminen. Matkaan sisältyvät sivukulut jäävät helposti huomioimatta, ellei ole tarkkana. Ohessa lyhyt katsaus lajiin taloudellisesta näkökulmasta.Laskettelu on monille kallis harrastus. Siitä huolimatta se on suosittu lomanviettomuoto, varsinkin hiihtolomien aikaan. Tarkkaa hintaa laskettelumatkalle on vaikea määritellä, koska se riippuu monesta eri tekijästä.Muiden muassa paikka, ajankohta, matkan kesto ja laatuvaatimukset vaikuttavat kokonaishintaan. Viikko suositussa laskettelukohteessa maksaa helposti satoja euroja. Välinevuokrat (omatkaan eivät ole ilmaisia), hissimaksut, muodissa olevat ja lämpimät rinnevaatteet.. Hirvittääkö jo?

Matkatoimisto vai itse tehty paketti?

Jos laskettelu ei ole tuttu juttu, saattaa matkatoimisto olla turvallisempi vaihtoehto. Saatat saada hiihtokoulupaketin edulliseen hintaan, ja matkatoimiston oppaat ovat usein laskettelueksperttejä, jotka tuntevat kohteen rinteet kuin omat taskunsa.Mikäli olet jo nähnyt lähes kaiken mitä laskettelurinteillä on tarjottavanaan, et luultavasti tarvitse matkatoimiston palveluja onnistuneen reissun järjestämiseen.

Minne?

Kohteen valinta vaikuttaa merkittävästi matkan hintaan. Jos menet muutamaksi tunniksi Messilään, on se huomattavasti halvempaa kuin vaikkapa viikko St. Moritzissa.Kotimaan rinteissä pysyttely on pääsääntöisesti halvempaa kuin ulkomaille lähteminen. Sveitsiä pidetään yleisesti kalleimpana kohteena, ja myös tietyt ranskalaiset kohteet ovat usein kalleuslistan kärkisijoilla. Itävallasta ja Italiasta taas saattaa löytyä joitakin suhteellisen edullisia kohteita.Lumitakuu (oikeaa lunta eikä tykkilunta) on tärkeä tekijä kohteen valinnassa. Kaikissa kohteissa ei ole luonnonlunta ympäri vuoden, joten niissä joudutaan turvautumaan tykkilumeen. Voit siis lasketella, mutta kokemus ei ole sama kuin aidolla lumella.Keski-Eurooppa ei ole ainoa paikka ulkomaille haluaville kallepalandereille. Kanada, USA ja Japani ovat myös kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja. Näissä on se huono  puoli, että hintaa tulee luultavasti jonkin verran lisää mm. matkakulujen muodossa.

Majoitus

Kohteen valittuasi joudut vielä etsimään paikan, jossa viettää yösi. Kannattaa myös selvittää, järjestääkö majatalo tai hotelli kuljetuksia rinteisiin, vai lankeaako se taakka matkalaisen harteille.Jos haluat itse kokkailla jotakin, kannattaa hotellin sijaan etsiä yksityisten henkilöiden vuokraamia asuntoja. Jos haluat istua valmiiseen aamiaispöytään, hotellimajoitus on sinun juttusi.Autoilijat voivat ehkä säästää jokusen euron majoittumalla aavistuksen kauemmaksi olettaen, että ovat päivän päätteeksi vielä ajokuntoisia.

Paikan päällä

Syöminen ja juominen keventää myös kukkaroa. Ehkä jotain tuliaisiakin pitää vietä kotiväelle ja serkun kummin kaimoille. Laskettelukeskuksissa on ravintoloita, joiden houkutuksia saattaa olla vaikea välttää, koska aurinkoterasseilla istuskelevat ihmiset näyttävät niin iloisilta ja onnellisilta ruokiensa ja juomiensa äärellä samalla, kun itse jäkerrät toissavuotista koulunäkkiä hammaskiilteet kirskuen.Rinteeseen pääseminen saattaa vaatia matkustamista, joka ei välttämättä kuulu paketin hintaan. Jos et ole majoittunut kävelyetäisyyden päähän tai et ottanut omaa autoa, on monissa kohteissa myös erilliset rinnebussit tai vastaavat, joilla pääset joko ilmaiseksi tai kohtuullista korvausta vastaan vuoren juurelle ja takaisin. Jos mikään muu ei auta, voit aina turvautua taksiin, joka on luonnollisesti melko kallis vaihtoehto.Alueen suuruus ja rinteiden pituus vaikuttavat myös valintaan. Jos olet ensikertalainen, ei tällä välttämättä ole suurta merkitystä, mutta kokeneet laskijat saattavat kaivata uusia haasteita erilaisten rinnetyyppien muodossa.Hissilippujen hinta saattaa vaihdella huomattavasti, jopa saman maan sisällä. Jos olet alueella, josta pääset helposti siirtymään maasta toiseen, voit ehkä säästää ostamalla esimerkiksi yhden päivän hissilipun yhdestä maasta, laskettelemalla toiseen maahan ja ostamalla sieltä useamman päivän lipun molempiin maihin.

Yhteenveto

Kustannusarviota ei aina ole helppo tehdä, mutta ainakin seuraavat seikat on hyvä ottaa huomioon sellaista laadittaessa:

  • Matkakulut
  • Hissiliput ja rinteisiin matkustamisen kulut
  • Ruoka ja juoma
  • Varusteet
  • Vaatteet

Vivus.fi voi auttaa

Jos olet jo pitkään haaveillut laskettelumatkasta, mutta budjetti on toistuvasti jäänyt hieman vajaaksi, Vivus.fi voi ehkä auttaa.Voit hakea palvelustamme lainaa aina 600 euroon asti.Hae luottoa ja lue lisää täältä: Vivus.fi

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora