November 25, 2019

Testaa, oletko säästäjä vai tuhlari

Meistä jokaisella on omat mieltymyksemme. Sama pätee myös siihen, miten käytämme rahamme.Periaatteessa me kaikki haluaisimme varmasti säästää, koska säästöt tuovat omaan talouteen turvaa ja toisaalta mahdollistavat tulevaisuudessa pienten ja vähän isompienkin unelmien toteuttamisen.Mutta kuten käytännön kokemukset projektista nimeltä Elämä usein osoittavat, säästäminen on useimmissa tapauksissa helpommin sanottu kuin tehty.Oletko joskus pohtinut, onko sinussa enemmän säästäjän vai tuhlarin piirteitä? Jos vastaus on kyllä, nämä laatimamme viisi kysymystä saattavat olla sinulle hyödyllisiä.Valitsemalla kunkin kysymyksen vastausvaihtoehdoista sen, joka parhaiten kuvaa juuri sinua rahankäyttäjänä, voit päästä jyvälle siitä, millainen kuluttaja olet: säästäjä, tuhlari vai jotain siltä väliltä? Kannattaa kokeilla!

1. Miten rahankäyttösi jakautuu kahden palkkapäivän välille?

Säästäjä: Käytän rahaa maltillisesti. Varmistan, että rahat riittävät seuraavaan tilipäivään saakka, ja pyrin siihen että tilille jää aina jonkin verran säästöön siirrettäväksi. Useimmiten myös onnistun siinä.Keskiverto: Kulutan rahani melko harkiten, mutta sorrun silti joskus pieneen tuhlailuun. Monesti viimeinen viikko ennen palkkapäivää kuluu melko tiukoissa merkeissä.Tuhlari: Suurin osa palkasta häviää jonnekin pian sen jälkeen, kun palkka on tullut tilille. Joudun usein lainaamaan rahaa perheeltä tai ystäviltä tai turvautumaan pikavippiin.

2. Sinulla on säästössä vain muutamia satasia, mutta mieli tekee lomalle. Mitä teet?

Säästäjä: En lähde lomalle, koska minulla ei ole siihen varaa.Keskiverto: Teen kompromissin ja toteutan edullisen viikonloppureissun Tallinnaan. Pärjään sen jälkeen palkkapäivään saakka kokkaamalla ateriani edullisesti itse.Tuhlari: Nyt on pakko päästä vaihtamaan hetkeksi maisemaa, joten lähden jonnekin kauas ja lämpimään vaikka väkisin. Tarvittaessa rahoitan matkani vaikka lainarahalla.

3. Kuinka paljon rahaa sinulla kuluu kuukausittain vaatteisiin?

Säästäjä: Ei juuri ollenkaan. Teen usein edullisia löytöjä kirpputoreilta tai somen kierrätysryhmistä. Hankkiessani uusia vaatteita valitsen yleensä hieman kalliimman vaihtoehdon, joka kestää käytössä paljon pidempään.Keskiverto: Ei hirveän paljon, mutta täytyy silti myöntää, että melko usein tulen hetken mielijohteesta ostaneeksi vaatteita, joita en oikeasti tarvitse.Tuhlari: Paljon. Seuraan muodin viimeisimpiä trendejä ja haluan myös pysyä niissä mukana. Uudistan vaatekomeroani merkkivaatteilla tasaiseen tahtiin. Käytetyistä vaatteista en juuri perusta.

4. Uskotko arjen pieniin säästönikseihin?

Säästäjä: Uskon. Pennissä on miljoonan alku, ja useat arjen pienet teot kerryttävät vaikkapa vuoden aikana jo yllättävän tuntuvat säästöt.Keskiverto: Kyllä ja en. Sähkö-, vesi-, lämmitys- ja muista laskuista kertyy kieltämättä toisinaan pitkä penni. Silti en juuri viitsi tinkiä arjen mukavuuksista, kuten pitkistä suihkuista tai mukavan korkeasta huonelämpötilasta.Tuhlari:

Aikani ja kiinnostukseni eivät riitä arjen nikseille.

5. Pitäisikö sinun omasta mielestäsi säästää?

Säästäjä: Pitää, ehdottomasti. Tulevaisuus on täynnä epävarmuuksia, ja säästöistä saa turvaa pahan päivän varalle. Säästäminen voi välillä tuntua raskaalta, mutta vielä pahempaa on jäädä tyhjän päälle, jos jotain odottamatonta sattuu.Keskiverto:

No jaa, tavallaan. Riittää että sain aikoinani kasaan asuntolainaan vaadittavan käsirahan. Sen jälkeen lainalyhennysten maksaminen on käytännössä ollut rahan laittamista säästöön.Tuhlari:

Ei todellakaan. Elämä on niin lyhyt, ettei sitä kannata tuhlata kituuttamalla jonkin kaukaisen päämäärän takia. Elämä tapahtuu tässä ja nyt, ja siksi elän mieluummin hetkessä.No, kuinka kävi? Oletko säästäjä vai tuhlari? Vai ehkä sittenkin jotain siltä väliltä?

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora