May 24, 2019

Mitä sinun on hyvä tietää luottotiedoista?

Luottotietojen menettäminen tarkoittaa sitä, että henkilön tietoihin tallentuu luottotietorekisterissä maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriöille on olemassa monenlaisia syitä: taustalla voi olla muun muassa lainan takaisinmaksun laiminlyönti, luottokortin lyhennyserän viivästyminen tai vaikka konkurssi. Monia saattaa jopa huolettaa, saako menetetyt luottotiedot vielä takaisin?Oli maksuhäiriömerkinnän syy mikä hyvänsä, seuraukset ovat aina samat: omat luottotiedot ovat menneet, ja sitä meistä kukaan ei luonnollisesti halua. Luottotiedottomuus saattaa tuoda elämään ikäviä hankaluuksia, sillä monilla eri tahoilla on tarpeen tullen oikeus tarkistaa esimerkiksi juuri sinun luottotietosi. Omat luottotiedot voi tarkistaa helposti luottotietorekisteristä.

Kuka tai mitkä tahot voivat tarkistaa luottotiedot?

Tyypillisiä luottotietoja tarkistavia toimijoita ovat rahalainoja tarjoavat rahoituslaitokset tai yritykset, jotka tarjoavat tuotteitaan tai palveluitaan osamaksulla, joka on luotonantoa sekin. Myös rekrytoivalla työnantajalla tai uutta vuokralaista harkitsevalla vuokranantajalla on oikeus tarkistaa potentiaalisen ehdokkaan luottotiedot.Luottotiedot tarjoavat hyödyllistä informaatiota yksityishenkilön tai yrityksen taloudellisesta asemasta ja maksukyvystä. Tietojen tarkistaminen edesauttaa oikean päätöksen tekemistä, mutta voi toki johtaa harhaankin: luottotietonsa menettänyt henkilö ei välttämättä ole maksukyvytön tai epäluotettava, eikä toisaalta puhdas rekisteriote takaa, että henkilö on luotettava tai että hänen taloutensa on tasapainossa.

Kuinka luottotietojen menettäminen vaikuttaa päivittäiseen elämään?

On sanomattakin selvää, että puhtaat luottotiedot avaavat ovia helpommin kuin maksuhäiriömerkinnät. Jos omat luottotiedot ovat menneet, lainan saamisesta tulee ehdottomasti vaikeaa, monesti jopa mahdotonta, ellei lainanhakijalla sitten ole tarjota takaajaa tai vakuutta.VIVUS.FI ei myönnä lainaa luottotiedottomille lainkaan. Tarkistamme aina hakijan tiedot, ja puhtaat luottotiedot on yksi VIVUS.FI-lainan myöntämisen ehdoista.Luottotiedot löytyvät luottotietorekisteristä. Suomessa suurimmat rekisterinpitäjät ovat Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Tarkista luottotiedot – joko omasi tai tilanteen salliessa jonkun toisen – tilaamalla rekisteriote jommaltakummalta näistä yrityksistä. Oman rekisteriotteensa voi tilata maksutta kerran vuodessa. Menetetyt luottotiedot saa kyllä takaisinEntä voiko menetetyt luottotiedot saada takaisin, jos rekisteriin tulee maksuhäiriömerkintä? Vieläkö lainan tai luoton saaminen, työpaikan löytäminen ja asunnon vuokraaminen voi käydä jouhevasti, vai saako merkinnästä maksuhäiriöisen leiman loppuiäkseen?Hätä ei ole tämän näköinen. Maksuhäiriömerkintä ei suinkaan ole ikuinen, vaan tiedot siitä tallentuvat luottotietorekisteriin rajoitetuksi ajaksi. Useissa tapauksissa aika parantaa haavat ja puhdistaa rekisteriotteen: maksuhäiriöstä riippuen merkinnän tallennusaika on 2–5 vuotta.Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisesta maksamattomasta velasta tulee luottotietorekisteriin oma maksuhäiriömerkintänsä. Jos siis merkintöjä kertyy tasaisin väliajoin, luottotietonsa voi menettää hyvinkin pitkäksi ajaksi.

Noudata erityistä tarkkuutta luottotietojen kanssa

Menneet luottotiedot saa takaisin vain pitämällä huolta, ettei uusia merkintöjä tule ennen vanhojen poistumista rekisteristä. Maksuhäiriön taustalla oleva velka kannattaa luonnollisesti maksaa takaisin, ja se voi tietyissä tapauksissa myös nopeuttaa merkinnän poistumista rekisteristä.Yhteenvetona: jos sinulta ovat luottotiedot menneet ja haluat saada ne takaisin, keinosi ovat melko rajalliset – mutta samalla kaikki on kuitenkin omissa käsissäsi. Varmin keino tietojen puhdistamiseksi on oman henkilökohtaisen talouden pitäminen tasapainossa. Se auttaa välttämään uudet maksuhäiriöt ja niistä seuraavat merkinnät luottotietorekisteriin.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora