June 5, 2019

Korko, vuosikorko ja todellinen vuosikorko pähkinänkuoressa

Lainanottamiseen liittyy käytännössä aina korko. Poikkeukset ovat harvassa: korotonta lainaa voidaan ehkä myöntää perheen tai läheisten ystävien kesken, jotkut yritykset taas saattavat tarjota myynninedistämistarkoituksissa mahdollisuuden osamaksuun ilman korkoa ja muita ylimääräisiä kuluja.Myös rahoitusyhtiö voi tarjota korotonta lainaa, useimmiten ikään kuin tutustumistarjouksena. Sitä tarjoamme myös me: Vivus.fi-palvelussa ensimmäinen pikalaina on uusille asiakkaille täysin koroton ja kuluton.Mitä korko sitten käytännössä tarkoittaa? Kielitoimiston sanakirjan mukaan korko on ”pääoman käytöstä maksettavaa, prosentteina laskettavaa korvausta”. Wikipedia määrittelee koron yksinkertaisesti ”rahan hinnaksi”. Jos siis lainaat rahaa, korko on hinta, jonka joudut maksamaan lainanantajalle korvaukseksi laina-ajalta.

Korko, vuosikorko ja todellinen vuosikorko

Lainanoton hintoja arvioitaessa ja vertaillessa hyvä apuväline on korkolaskuri. Vivus.fi-palvelun etusivulta löytyvä lainalaskuri on sekin samalla myös korkolaskuri: kun valitsee haluamansa lainan määrän ja laina-ajan ja ilmoittaa vielä, onko uusi vai jo olemassa oleva asiakas, korkolaskuri paljastaa muiden oleellisten tietojen ohella lainalle muodostuvan koron, vuosikoron sekä todellisen vuosikoron.Seuraavassa kertaamme lyhyesti, mitä näillä kolmella termillä tarkoitetaan. Lisätietoja löydät halutessasi internetistä tai alan kirjallisuudesta.

  • Kuten tässä artikkelissa jo mainitsimme, KORKO tarkoittaa pääoman käytöstä maksettavaa korvausta. Oletetaan vaikka, että otat 200 euron lainan. Jos korko on 10 % eikä lainasta aiheudu muita kuluja, maksat takaisin 220 euroa.
  • VUOSIKORKO kertoo koron suuruuden siten, että korkojaksona on yksi vuosi. Jos korkolaskuri on ennestään tuttu, olet varmasti huomannut, että vaikkapa pikalainan vuosikorossa prosenttilukema on huomattavasti korkeampi kuin lainan korko. Tämä selittyy sillä, että pikalainassa tyypillinen laina-aika on huomattavasti yhden vuoden korkojaksoa lyhyempi.
  • TODELLINEN VUOSIKORKO eroaa vuosikorosta siten, että mukaan lasketaan perittyjen korkojen lisäksi mahdolliset muut lainanottoon liittyvät kulut. Todellisen vuosikoron laskukaava on sen verran monimutkainen, että laskeminen kannattaa suosiolla jättää muiden huoleksi: korkolaskuri hoitaa laskelmat puolestasi mukisematta.

Tavallisesti pienimmät korot ovat lainoissa, joissa lainasumma on suuri ja laina-aika pitkä. Esimerkiksi asuntolainan korko on matala, yleensä vain joitain prosentteja. Kulutusluotoissa, joissa lainasummat yltävät korkeimmillaan 60 000 euron tienoille, vuosikorko taas on yleensä enintään 30 %.Kulutusluottoja pienemmissä pikalainoissa vuosikorko saattaa jo olla kolminumeroinen luku. Kuitenkin tällaisissa pienissä ja lyhytkestoisissa lainoissa euromääräiset korot ovat todella pieniä verrattuna isoihin lainoihin, joissa lainan takaisinmaksu kestää vuosia.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora