March 3, 2016

Budjetointi ja talouden suunnittelu

BUDJETOINTI, TALOUDEN SUUNNITTELU

Joskus on tiukat ajat eikä raha tahdo riittää kaikkeen elämässä tarvittavaan. Tilipäivään tai opintuen saamiseen on vielä kaksi tai kolme viikkoa ja tili ammottaa tyhjyyttään. On tilanne, jolloin et tiedä mitä tehdä ja harmittelet, kun tämä tilanne toistuu joka kuukausi. Tokihan voit toivoa lottovoittoa ja euron monivedon muuttumista tuhansiksi tai kymmeniksi tuhansiksi euroiksi, mutta valitettavasti suoraa tietä onneen ei usein ole, kaikki riippuu sinusta itsestäsi.

Tee tilannekatsaus

Laske tai mieti kaikki kohteet, joihin sinulla kuluu rahaa ja mieti samalla tulonlähteesi. Tulot ja menot kannattaa kirjata eri sarakkeisiin ja ryhmitellä kustannuslajeittain:

  • asuminen ja vuokra,
  • vaatteet,
  • ruoka,
  • juhliminen,
  • jne.

Ole realistinen, sillä itsesi pettämisellä et tule saamaan apua tilanteeseesi. Nyt kysyt seuraavaksi, millä tarkkuudella tilanteesi pitäisi laskea. Vastaus on yksinkertainen: se riippuu tilanteestasi ja halustasi tehdä jotain tilanteellesi, ettei joka kuukausi tarvitsisi veisata samaa virttä.Kun olet mielestäsi listannut kaikki tulot ja menot, pidä tauko. Nuku yön yli. Älä hätiköi. Voit muistaa vielä jotain, joka kannattaa lisätä listalle. Nyt sinulla on kädessäsi yksi itse tehty työkalu, joka hyvin suurella todennäköisyydellä voi auttaa sinua hallitsemaan tilannettasi.

Suunnittele

Kun olet listannut kaikki menosi ja tulosi, näet nopealla silmäyksellä ne kohdat, joihin sinulla kuluu rahaa ja joiden tarpeellisuutta voit miettiä. Jos kohta “vaatteet” on suhteettoman suuri, sinun kannattaa miettiä, voisitko vähentää vaateostoksiasi. Juhlinnan sijaan sinun kannattaa miettiä, voisitko pitää kavereidesi kanssa hauskaa jollain muulla, edukkaammalla tavalla vai olisiko kenties syytä vähentää vedonlyöntiä. Pidä arkirealismi mukana suunnitellessasi asioita, älä toivo. On tärkeää miettiä asioiden tärkeysjärjestystä ja mikäli mahdollista, jaksottaa rahankäyttöä eri kuukausille. Muista pitää aina pieni varaus odottamattomille menoille!

Toteuta ja seuraa

Olet tehnyt tilannekatsauksen ja suunnitellut menosi, mitä sitten? Alat noudattaa suunnitelmaasi. Pysy suunnitelmassasi ja ennen kaikkea, seuraa suunnitelmasi toteutumista kirjaamalla menojasi sitä mukaa kun niitä tulee. Budjetti on asia, jossa on monta kohtaa ja kohtien toteutumien välillä on vaihteluja välillä paljonkin suunniteltuun verrattuna, mutta pääasia on, että se, mitä jää viivan alle noudattaa suunniteltua. Jos viivan alle jäävä osuus on suurempi, kuin mitä on suunniteltu, on se vain positiivinen seikka. Nyt sinulla on seuraavalle kuukaudelle pieni bonuskassa!Joskus meille jokaiselle tulee kuitenkin mielihalu tehdä jotain repäisevää tai ostaa jotain, jota olemme jo pitkään halunneet, mutta taloustilanteemme ei sitä ole sallinut. Silloin mietimme, mistä saisimme heti lainaa, jonka voisi maksaa nopealla aikataululla pois. Vivus.fi tarjoaa taloutensa mallikkaasti hoitaneille ja luottokelpoisille ihmisille mahdollisuuden saada lainaa ilman vakuuksia. Sivustolta löytyy lainalaskuri, jolla jokainen voi laskea lainan kustannukset. Muistathan kuitenkin pitää mielessä, että laina täytyy maksaa takaisin eikä vanhan lainan maksamiseksi tule ottaa uutta lainaa.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora