October 21, 2019

Halloween: mikä se on ja miksi sitä vietetään?

Halloweenillä on pitkät perinteet, aina muinaiskelttiläisistä ajoista alkaen noin 2 000 vuotta sitten. Siihen aikaan sytyteltiin nuotioita ja pukeuduttiin naamioihin pahojen henkien pois ajamiseksi ja kuolleiden muistoksi.Marraskuun ensimmäistä päivää pidettiin uuden vuoden alkuna, siirtymisenä kesäajasta kylmempiin ja pimeämpiin talvikuukausiin. Näin ollen ”uuttavuotta” juhlittiin 31. lokakuuta. Vanhan kansan uskomusten mukaan portti henkimaailman ja normaalin maailman välillä oli auki tuona päivänä, ja aaveita ja kummituksia saattoi ilmestyä eri paikkoihin. Luonnollisesti teit parhaasi, jotta näitä kummituksia ei ilmaantuisi.Sittemmin kuvioihin on tullut mm. pyhäinmiestenpäivä, joka ajoittuu Suomessa välille 31.10.-6.11. Tämä on kirkollinen juhlapäivä, joka on Suomessa nykyään aina lauantaisin. Anglosaksisissa maissa vanhaa pyhäinpäivän aattoa eli Halloweeniä vietetään edelleen 31.10.

Miten Halloweeniä vietetään nykyisin?

Yhdysvalloissa Halloween kaupallistettiin vuosikausia sitten. Suomessakin tätä on yritetty jo tovi, mutta suuren maailman elkeisiin on vielä matkaa jonkin verran. Toki kaupoista löytyy jo lokakuun alkupuolella etäisesti Halloweeniin liittyvää krääsää, mutta niiden yhteenlaskettu hyllytila on vielä melko pieni.Atlantin tuolla puolen on tapana koristella talonsa kurpitsalyhdyin ja lapset kiertelevät naamiaisasuissa ovelta ovelle karkkia kerjäämässä. ”Karkki tai kepponen”-kulttuuria edustaa Suomessa palmusunnuntaina tapahtuva virpomisperinne, jossa noidiksi pukeutuneet lapset ja lapsenmieliset käyvät ovikelloja soittelemassa ja lukemassa pääsiäisloruja.

Elokuvateattereissa esitetään usein kauhuelokuvia ja nuoret saattavat järjestää Halloween-juhlia, joissa tekoveren lisäksi virtaa usein viina.Toisin kuin joulu, Halloween ei jatku päiväkausia. Kun juhlat on juhlittu,  katoavat kurpitsalyhdyt ja Halloween-aiheiset kauppatavarat nopeasti katukuvasta.

Miten sinun kannattaa varautua?

Jos satut olemaan Halloween-tuulella, kannattaa ainakin seuraavien asioiden hankkimista harkita:

  • pelottava naamiaisasu
  • kauhistuttavia koristeita
  • kauhuelokuvamusiikkia
  • karkkia siltä varalta, että joku eksyy keppostelemaan (harvinaista Suomessa)
  • kauhuversioita juomista ja ruuista, kuten vaikkapa tillilihaa, joka saa varttuneemmankin väen veret seisahtumaan

Jos satut pitämään askartelusta tai ompelusta, voit kalliiden naamiaisasujen ostamisen sijaan tehdä sellaisen itse. Jos kuitenkin olet poropeukalo, ei ylimääräisiltä kustannuksilta voi välttyä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä lähes kaikkea löytyy kaupoista.

Vivus voi auttaa tarpeen tullen

Jos Halloweenisi on pientä loppusilausta vaille valmis, voit tarvittaessa hakea tilapäistä rahoitusta Vivukselta.Uudistunut Vivus tarjoaa nykyään 600 euron luottorajan, jonka miniminosto on 300 euroa. Takaisin voit maksaa 4 erässä tai vaikka kerralla kaiken, kunhan vain varmistat tarkan summan esimerkiksi profiilistasi maksupäivänä.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora