Euroopan kriisit ja alueilla matkustaminen

syyskuu 16, 2015

Lainaa helposti – Vivus.fi Blogi

Kriisit runtelevat Eurooppaa. Menet mille tahansa uutissivulle, niin otsikot levottomuuksista, pakolaisista ja pommi-iskuista hyppäävät silmille.

On hämmentävää, miten tuntuu, että tämä vuosikymmen on tuonut pelon takaisin Eurooppaan. Ensin oli Ukrainan kriisi melkein naapurissamme. Hämmästeltiin, että tosiaan, Euroopassakin voi tosiaan vielä syttyä sotia. Sittemmin Isis on tunkeutunut yhä lähemmäs meitä. Ihmisiä on värväytynyt Suomesta asti sekä taistelijoihin että turvajoukkoihin. Syyrian tilanne on tuonut myös pakolaiset tajuntaamme. Pakolaiskeskustelut virtaavat vahvoina varsinkin sosiaalisessa mediassa.

Tällaiset uutiset ja tapahtumat saavat myös miettimään, kuinka turvallista on enää matkustaa tiettyihin maihin. Esimerkiksi Turkista uutisoidaan nyt levottomuuksista, jotka ovat levinneet myös suosittuihin lomakohteisiin, kuten Alanyaan.

Uskallanko matkustaa Turkkiin?

Pitäisikö sinun sitten olla huolissasi, jos suunnittelet matkaa vaikka nyt sitten Alanyaan? Monesti keskustelut matkakohteiden vaaroista ikään kuin leviävät käsiin. Mediasta saatu kuva kohteen tilanteesta saa ihmiset panikoimaan. Apua, entä jos joudumme matkalla pommi-iskuun? Entä jos hotelliimme hyökätään?

Okei, on hyvä ottaa järki käteen ennen panikointia. Media haluaa myydä otsikoilla, siksi se helposti liioittelee tilanteiden vakavuutta. Lisäksi esimerkiksi työpaikalla matkakeskusteluun osallistuu aina joku yliherkkä, joka itse varoo matkustamasta muualle kuin ah, niin turvalliseen Ruotsiin.

Matkustajatiedotteesta realistista tietoa

Jos oikeasti olet lähdössä matkalle ja kohde epäilyttää vähänkin, kannattaa ensinnäkin mennä ulkoasianministeriön sivulle katsomaan kohteen voimassaoleva matkustajatiedote. Sieltä löydät hyvin realistista ja reaaliaikaista tietoa kohteesta. Esimerkiksi Turkista siellä kirjoitetaan tällä hetkellä muun muassa seuraavasti (matkustajatiedote 9.9.):

Edustusto kehottaa matkailijoita välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia kaikkialla Turkissa. Edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa, Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.

Jos matkustajatiedotteen lukemisen jälkeen tuntuu, ettei halua ottaa kohteeseen liittyvää riskiä, kannattaa varata lennot muualle. Kuitenkaan nyt vaikka Turkin kohdalla ei kehoteta olevaan matkustamatta, vain olemaan tavallista varovaisempi.

Mitä lomalta oikeastaan haluaa?

Toiseksi kannattaa miettiä, mistä itse saa nautinnon matkaillessa. Jos nautinto on riippuvainen edes osittain turvallisuudentunteesta, kannattaa harkita levottomaan kohteeseen lähtemistä uudestaan. Vaikka järki ja faktat sanovat, ettei mitään pelättävää ole, saattaa pelko silti nousta. Ei pelon kanssa lomailu ole ollenkaan rentouttavaa.

On siis paitsi tiedettävä kohteen oikeasta tilanteesta, myös kuunneltava omaa sisintä. Kyllä itse kullekin sopiva matkakohde aina jostakin löytyy syksyä piristämään.

Vilma

Sisällöntuottaja